Serveer je een hele kalkoen, dan ben je zeker van een verhoogde feeststemming aan tafel. Hollandse sterkalkoen is naast een echt pronkstuk namelijk ook heerlijk mals en rijk van smaak. Grootgebracht op eigen bodem en beloond met een Beter Leven ster.
Gevulde kalkoen American Style
(6 pers.)
Benodigdheden
- 1 kalkoen van circa 4,5 kg
- zout en peper
(voor de vulling)
- 9 sneden casinobrood
- 200 ml hete melk
- 1 grote wortel
- 1/4 knolselderij
- 1 ui
- 50 g boter
- 3 tot 4 eieren
- 2 el gehakte peterselie
- een beetje paneermeel
(om te braden)
- 40 g boter
- 1 zakje soepgroenten
- 1/2 liter droge witte wijn
- 14/4 liter kippenbouillon
(voor de garnituur)
- 1,5 kg zoete aardappelen
- zout
- 50 g boter
- 3 el bruine suiker
- 1 pakje marshmallows
Andere recepten
Met deze heerlijke recepten ben ook jij de ster van de avond!
Kijk ook eens op smulweb.nl voor meer gerechten.
Vooraf doen
- spoel de kalkoen af, dep droog en wrijf van binnen en buiten in met zout en peper
- verwarm de oven voor op 220 graden
- snij het casinobrood in kleine stukjes en overgiet met melk
- snij de wortel, selderij en ui in kleine stukjes
Bereiding
- verhit de boter en fruit de gesneden groenten, laat vervolgens eventjes afkoelen
- knijp het brood uit en meng met de groenten, de 3 eieren en de peterselie; als het deeg te vast is doe er dan nog 1 ei bij; als het te slap is roer er dan paneermeel door
- vul de kalkoen en naar de buikopening dicht met keukengaren
- leg de kalkoen met de borst naar bovenin de braadslee en wrijf dik in met boter
- snij de soepgroenten klein en leg deze rond de kalkoen
- zet de kalkoen op de onderste lade van de oven en braad 30 minuten
- overgiet met de helft van de wijn, draai om en braad nog eens 30 min
- stel de temperatuur in op 160 graden, leg de kalkoen met de borstzijde omhoog en braad nog eens 2,5 tot 3 uur
- overgiet de kalkoen steeds weer met bouillon, wijn en braadjus
- schil de zoet aardappelen, snij in blokjes van 1 cm en kook ze in ruim gezouten water in 10 minuten gaar
- leg de aardappelen in een goed ingevet en met bruine suiker bestrooid bakblik en beleg de aardappelen met vlokjes boter en marshmallows
- haal de kalkoen uit de oven en gratineer de aardappelen op de bovenste plank op 220 graden in circa 10 minuten
- haal de overgebleven saus door een zeef en laat een beetje inkoken
- trancheer de kalkoen met de saus en serveer de gegratineerde zoete aardappelen erbij
Dit is een recept van Smulweb.