Gevulde sterkalkoen met gehakt en appel

(6 pers.)

Serveer je een hele kalkoen, dan ben je zeker van een verhoogde feeststemming aan tafel. Hollandse sterkalkoen is naast een echt pronkstuk namelijk ook heerlijk mals en rijk van smaak. Grootgebracht op eigen bodem en beloond met een Beter Leven ster.

Benodigdheden

  • 1 sterkalkoen
  • 180 gram pancetta
  • 300 gram kipgehakt
  • 2 appels
  • 2 teentjes knoflook
  • geraspte schil van 1 citroen
  • 400 ml kippenbouillon
  • verse bladpeterselie
  • takje verse salie, alleen de blaadjes
  • 100 gram kastanjepuree
  • 100 gram paneelmeel
  • boter
  • peper en zout

Andere recepten

Met deze heerlijke recepten ben ook jij de ster van de avond!

Gevulde kalkoen American Style

(6 pers.)

Jamie Oliver’s kerstkalkoen

(6-8 pers.)

Kijk ook eens op smulweb.nl voor meer gerechten.

Stap 1

Laat je sterkalkoen rustig op kamertemperatuur komen. Spoel van binnen en van buiten goed af met koud water. Dep voorzichtig droog met keukenpapier. Snij de pancetta in blokjes, schil de appels en snij ze in kleine blokjes. Snipper de gewassen peterselie en salie en plet de knoflook. Verwarm de oven voor op 180°C.

Stap 2

Meng het kipgehakt met de blokjes pancetta, kastanjepuree, blokjes appel, peterselie, knoflook, salie, geraspte citroenschil en het paneermeel. Voeg naar smaak peper en zout toe. Vul er de kalkoen mee.

Stap 3

Bind de poten van de kalkoen samen. Zo blijft de vulling netjes binnen. Wrijf de kalkoen in met boter en kruid met peper en zout. Steek in het dikste gedeelte van de kalkoen een vleesthermometer, maar zorg ervoor dat deze geen botten raakt.

Stap 4

Leg de kalkoen in een braadslede en zet ’m ongeveer 2,5 uur in de oven op 180°C. Je kalkoen is perfect wanneer de kerntemperatuur 74°C is. Daarbij moet het vocht dat uit de kalkoen loopt wanneer je erin prikt, helder zijn.

Stap 5

Laat de gare kalkoen nog zo’n 20 minuten rusten onder aluminiumfolie. Maak de braadresten in de braadslede los met kippenbouillon en laat nog even inkoken. Voeg enkele klontjes koude boter toe (samen met peper en zout) en je hebt een heerlijke jus gemaakt.

Tip: Lekker met appeltjes gevuld met 
veenbessencompote en kroketjes.